6 manieren om bloemkool te bereiden die iedereen zou moeten proberen

Bloemkool is een lekkere, gezonde groente die ook nog eens op veel manieren klaar te maken is. Hieronder vind je 6 manieren van bloemkool bereiden. Door de veelzijdigheid van deze groente, past bloemkool uitstekend in een gevarieerd dieet.

1. Bloemkool koken

De meest gebruikte wijze van bloemkool bereiden is door deze te koken. Desondanks gaat het koken van bloemkool vaak mis. Door het volgen van onderstaande stappen, voorkom je dat de bloemkool te gaar wordt.

  • Kook een hele bloemkool 8 tot 10 minuten;
  • Kook bloemkoolroosjes 5 tot 8 minuten;
  • Gebruik weinig water (zodat de bloemkool net onder water staat).

2. Bloemkool wokken of roerbakken

Het wokken van groenten wordt steeds populairder in Nederland. Bloemkool is eenvoudig te wokken. Snijd hiervoor de bloemkool in kleine roosjes. Bereid de bloemkool vervolgens in een wokpan met een beetje olie voor 4 tot 6 minuten.

3. Bloemkool bakken

Naast wokken is het ook mogelijk om bloemkool te bakken. Snijd hiervoor de bloemkool in roosjes. Bak de bloemkool 20 tot 25 minuten in een koekenpan met olie of boter. 

4. Bloemkool bereiden in de oven

Bloemkool is op twee manieren in de oven te bereiden. Namelijk gratineren en roosteren. Voor het gratineren van bloemkool snijd je deze in wat grotere roosjes. Vervolgens kook je bloemkool beetgaar (ongeveer 8 minuten). Giet de bloemkool af en laat deze uitlekken. Leg de bloemkool vervolgens in een ingevette ovenschaal of bakplaat (gebruik hierbij bakpapier!) en bestrooi de bloemkool met geraspte kaas. Zet vervolgens 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Voor het roosteren van bloemkool is het van belang deze in kleine roosjes te snijden. Doe de roosjes vervolgens in een ovenschaal en schud deze goed door met een ruime scheut lichte olijfolie. Zorg ervoor dat de bloemkool uit één laag bestaat, anders wordt deze niet gelijkmatig gaar. Zet 40 tot 60 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Tussendoor regelmatig omscheppen.

 

bloemkool gratin

Krokante broccoli en bloemkool gratin

Bloemkool gratin is een lekker ovengerecht. Bovendien is het makkelijk te maken! Dit recept is voor 4 personen. Het gerecht heeft een bereidingstijd van ongeveer 20 minuten.

5. Bloemkool stomen

Stomen is een hele gezonde manier van voedsel bereiden. Er blijven namelijk zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden. Voor het stomen van bloemkool heb je nodig:

  • een soeppan;
  • een stoommandje.
Leg de bloemkoolroosjes in de stoompan, met de steel naar beneden. Breng in de pan een laagje water van ongeveer 5 centimeter aan de kook. Zet het stoommandje in de pan (let op: het mandje mag niet in het water hangen) en doe de deksel op de pan. Stoom de groente 7 tot 10 minuten.

6. Rauwe bloemkool

Bloemkool is natuurlijk ook gewoon rauw te eten.  Was de bloemkool goed en snijdt in roosjes. Geniet vervolgens van de frisse ‘bite’ van de bloemkool door deze als snack te eten met een lekker dipsausje (kerrie). Rauwe bloemkool is daarnaast ook uistekend te gebruiken in salades. Snijdt hiervoor wel wat fijnere roosjes.

Bloemkool bewaren

Bloemkool is natuurlijk het lekkerst als deze vers is. Wil je echter weten hoe je bloemkool het beste kunt bewaren en hoelang een bloemkool houdbaar blijft? 

Wil je meer heerlijke recepten proberen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief! En ontvang nieuwe bloemkool recepten automatisch in je mailbox. Inschrijven kan door middel van onderstaand formulier.